About Us Przejdź do głównej treści

Pizza jednym z najbardziej popularnych i ulubionych dań miłośników kuchni włoskiej. Jej różne warianty zachwycają niepowtarzalnością i smakiem ze względu na wiele rodzajów ciasta i kompozycje najróżniejszych dodatków. Kulinarni masterzy uwielbiają eksperymentować w kuchni, a miłośnicy grillowania wzbogacać stół o nowe potrawy, dlatego proponujemy przygotowanie unikatowej pizzy z grilla! Jej przyrządzenie jest proste, natomiast efekt zaskoczy wszystkich smakoszy włoskiego specjały. Zachęcamy do sprawdzenia doskonałego przepisu na pizzę z grilla.

Jak przygotować pizzę z grilla?

Do przyrządzenia pizzy, konieczne jest uprzednie przygotowanie ciasta, na które przepis znajdziesz w poniższym akapicie. By ciasto wyrosło, potrzebne są minimum 2 godziny. Jeżeli chodzi o przygotowanie grilla, nie potrzebujemy go rozgrzewać, lecz ułożyć zimny kamień, który będzie podstawką do pizzy na zimny ruszt. Dopiero wtedy możemy odpalić urządzenie na maksymalną temperaturę, lecz ze względów bezpieczeństwa, nie powinniśmy tego robić z zamkniętą pokrywą. Przy odpalaniu, porywa grilla musi być otwarta. Jeżeli kamień na pizzę znajduje się już w środku, można przykryć pokrywę, by ciepło nie ulatywało.

Przepis na pizzę z grilla – ciasto

Ciasto na pizzę najlepiej wyrabiać z drożdży (5g drożdży świeżych), łyżeczki cukru, łyżeczki soli, mąki, ciepłej wody i odrobiny oliwy.

  • Drożdże, cukier, sól i oliwę należy zalać ciepłą wodą, a następnie dodać 250 g mąki pszennej.
  • Po wymieszaniu wszystkich składników należy odstawić ciasto do ponownego urośnięcia. Najlepiej, jeśli przygotujemy ciasto dzień wcześniej i zostawimy je na noc. Jeżeli tego nie zrobimy, nic się nie stanie, jeśli ciasto odczeka minimalne 2 godziny.
  • Po upłynięciu ustalonego czasu, posypujemy stolnicę mąką, na której będzie rozciągać ciasto. Pomocnym elementem będzie wałek do rozwałkowywania.
  • Placek na pizzę jest już gotowy. Można przystąpić do położenia sosu oraz składników, które wybraliśmy wedle naszych upodobań. Warto pamiętać o doprawieniu całej pizzy solą i pieprzem.
  • To wszystko! Pizzę możesz wsadzić na nagrzany kamień, który jest w środku zamkniętego rusztu. Przyrządzany specjał powinien się grillować około 15 minut, dzięki czemu ciasto będzie wciąż miękkie, lecz i nabierze chrupkości.

Pizza z grilla – jak ją przyrządzić? – podsumowanie

Przygotowanie pizzy na grillu jest bardzo proste i niezwykle efektowne. Poza doskonałym upieczeniem ciasta, włoski specjał wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem. Co więcej, przyrządzenie grillowanej pizzy jest bardzo szybkie, dlatego, jeżeli chcemy wzbogacić stół podczas grillowego spotkania z najbliższymi, grill gazowy zdecydowanie to umożliwia. Poza pieczeniem wyjątkowej pizzy możemy również wędzić mięsa, sery czy ryby.