Przejdź do głównej treści

Pomysły na grillowany ser

Najczęściej na grillu przyrządzamy różnego rodzaju mięsa, szaszłyki bądź grillowane warzywa. Jeśli jednak szukasz pewnego urozmaicenia na swój stół, polecamy przygotować ser na grillu. Doskonale sprawdzi się wraz z chrupiącym pieczywem, sałatką z warzyw oraz lampką wina. Niemniej jednak, aby przygotowany przez nas ser był smaczny i chrupiący, należy przestrzegać kilku zasad, które przedstawimy w poniższym artykule wraz z nietuzinkowymi przepisami.

Ser na grillu – jak przyrządzić?

Na grillu możemy przyrządzić większość serów, jednak w różnych formach. Są oczywiście typy serów, które po położeniu na ruszcie roztopią się w kilka minut i spłyną między kratki na rozpalony węgiel, co dołoży nam jedynie trudu, jeśli chodzi o sprzątanie i czyszczenie rusztu. Do tego typu serów należy: taleggio, mozzarella, blue, emmentaler, cheddar. Nie oznacza to jednak, że tych serów nie możemy przyrządzać na grillu. Tę grupę serów warto podawać na pieczywie, tortilli, chlebku pita lub położyć w plastrach na grillowanej karkówce czy też bakłażanie. Taka forma podania sera z grilla z pewnością trafi w kubki smakowe Twoich gości.

Co, jeśli chcemy uzyskać pyszny ser z chrupiącą skorupką i płynnym środkiem? W tym przypadku polecamy zdecydować się na sery typu oscypek, camembert, caciocavallo, scamorza oraz halloumi. One nie roztopią się tak szybko i nie spłyną między kratki, nie mniej jednak warto je mieć na oku podczas grillowania lub skorzystać z tacki aluminiowej.

Jak przyrządzić ser na grillu? Sery, które szybko się topią, pokrój w grube plastry i owiń folią aluminiową lub połóż na specjalnych tackach i grilluj przez kilka minut. Natomiast sery, które nie ulegają tak szybko stopieniu, możesz grillować bezpośrednio na ruszcie. Smaż ser przez około 3 minuty z obu stron, obracając go specjalnymi szczypcami do momentu, kiedy pojawi się brązowa skórka na zewnątrz, a w środku staną się płynne. Ważne jest, aby ser podawać na ciepło, bezpośrednio z rusztu, jednak z pewną ostrożnością, ponieważ miękki środek może być naprawdę gorący.

Z czym podawać ser z grilla?

Ser na grillu będzie doskonale smakował zarówno solo, jak i z dodatkami. Największą popularnością cieszy się ser na grillu z żurawiną lub z dżemem cebulowym. Oba te dodatki będą świetnie komponować się z każdym rodzajem sera. Jak dobrze wiemy, doskonałym kompanem serów jest czosnek, dlatego też do naszych grillowanych smakołyków warto podać świeżo upieczony chlebek czosnkowy wraz z oliwą i ziołami. Tak naprawdę liczba dodatków do sera na grillu jest nieograniczona i zależą one jedynie od naszych preferencji smakowych.

Ser camembert na grillu

Camembert to nie bez powodu najczęściej wybierany ser przez Polaków – jego wyjątkowy smak oraz duża uniwersalność sprawiają, że sprawdza się on w wielu daniach.

Przepis na ser camembert na grillu:

Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować sera camembert, boczku w plastrach, jabłka, gruszki, oliwy z oliwek, tymianku, bazylii, słodkiej papryki oraz pieprzu. Danie zacznij od przygotowania marynaty – oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawami i zanurz w niej ser camembert na kilka godzin. Po tym czasie wyciągnij ser z marynaty i lekko go nakrój, a następnie połóż na rozpalonym grillu – dla bezpieczeństwa możesz go grillować na desce lub aluminiowej tacce. Obok na ruszcie połóż plasterki boczku, jabłka i gruszki. Kiedy wszystko się zarumieni, możesz ściągnąć składniki z grilla i podać je na talerzu wraz z pieczywem lub żurawiną.

Ser halloumi na grillu

Dużą popularnością podczas przyjęć na świeżym powietrzu cieszy się ser halloumi. Jego zaletą jest to, że nie wymaga on dodatkowego przyprawiania – nawet bez dodatków smakuje doskonale! Tym razem przedstawiamy wegetariański przepis na ser halloumi na grillu, który jest prosty i szybki w wykonaniu. Do przygotowania szaszłyków warzywnych z serem halloumi będziesz potrzebować:

  • sera halloumi
  • papryki żółtej i czerwonej
  • cukinii
  • cebuli
  • pomidorków koktajlowych

Sposób wykonania szaszłyków jest niezwykle prosty – zarówno ser, jak i warzywa pokrój w kostkę lub plastry i nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków. Grilluj je przez kilkanaście minut, dopóki się nie zarumienią. Całość możesz doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ser pleśniowy z grilla

Przepis na camembert z grilla już przedstawiliśmy, jednak gama serów pleśniowych, które sprawdzą się na grilla, jest o wiele szersza i gwarantujemy, że każdy z nich jest równie smaczny. Kolejną naszą propozycją dania na grilla są roladki z piersi kurczaka, boczku i sera pleśniowego. Do przygotowania sera pleśniowego z grilla będziesz potrzebować:

  • dowolnego sera pleśniowego
  • piersi z kurczaka
  • boczku
  • przypraw: soli, pieprzu i tymianku

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia piersi i rozbicia jej na kotleciki. Następnie przypraw je według uznania solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozbitych kotletach ułóż podłużne kawałki sera pleśniowego i ciasno je zwiń. Całość owiń plastrami boczku i zabezpiecz wykałaczkami. Roladki grilluj przez 15-20 minut, obracając je od czasu do czasu. Podawaj solo, z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Podsumowanie

Ser na grill to doskonały pomysł na urozmaicenie spotkań z najbliższymi w ogrodzie lub na działce. Dzięki dużej uniwersalności serów możesz je wykorzystać w wielu różnych przepisach i przyrządzać w dowolny sposób – wszystko zależy jedynie od preferencji smakowych Twoich gości. Pamiętaj jednak o dopasowaniu sposobu grillowania sera do jego rodzaju, aby uniknąć kulinarnych niepowodzeń.

Mamy także nadzieję, że któryś z naszych przepisów wykorzystasz na najbliższym grillu z przyjaciółmi – życzymy smacznego!