Szaszłyki, zarówno te z kawałkami mięsa, jak i wyłącznie warzywne, są popularną potrawą na grilla. Przede wszystkim dlatego, że mogą być zróżnicowane pod względem użytych w nich składników. Pieką się znacznie krócej niż na przykład sztuka mięsa. Warzywne szaszłyki to uczta przede wszystkim dla wegetarian i wegan, którzy ze względu na głównie mięsny charakter grillowanych potraw mogą czuć się podczas spotkania nieco dyskryminowani. Grillowane warzywa na szaszłykach to jednak bardzo smaczna alternatywa dla karkówki czy kiełbasek, która przyciągnie swoim aromatem zarówno osoby stroniące od mięsa, jak i jego amatorów. Szaszłyki warzywne na grill stanowić mogą zatem danie główne lub smaczny dodatek do tradycyjnych, mięsnych potraw. Ich smak oraz kaloryczność wzmacniają często specjalnie przygotowywane do nich sosy i dipy. Zanim zaczniemy jednak zagłębiać się w przepisy na popularne dipy do szaszłyków, sprawdźmy, jakie najlepsze warzywa na szaszłyki są u nas łatwo dostępne w sezonie grillowym.
Smakołyki na szaszłyki
Do przygotowania na grillu zdrowych, wege szaszłyków odpowiednia będzie tylko część spośród dostępnych warzyw. Najczęściej są to te same, które grillujemy tradycyjnie. Są jednak wyjątki, jak na przykład w przypadku pomidorów. O ile na ruszt położymy raczej duże, często faszerowane pomidory, to na patyk od szaszłyka nadziejemy raczej małe pomidorki koktajlowe. Ze względu na swoją konsystencję mogą na pierwszy rzut oka wydawać się mało odpowiednim do grillowania warzywem. Mimo to nie warto z nich rezygnować, gdyż bardzo wzbogacają grillowe menu, a odpowiednio przygotowane nie rozpadają się tak łatwo.
Najlepsze warzywa na szaszłyki
Jakie konkretne warzywa wybrać do przygotowania szaszłyków? Oprócz wspomnianych już pomidorków postawmy na cukinię lub bakłażana. To jedne z najchętniej grillowanych w różnej formie warzyw. Zamiast wrzucania ich na ruszt bez dodatków albo chociażby posypanych serem, zawsze można połączyć je z innymi, smakowitymi warzywami, właśnie w formie szaszłyków. Pomidorki koktajlowe zapewniają szaszłykom walory zarówno smakowe, jak i wizualne. Cukinia bardzo dobrze komponuje się z większością innych warzyw, zarówno jeżeli chodzi o jej smak, jak i kolor. Tymczasem, kiedy szukamy tego, co nada naszym szaszłykom zdecydowanego smaku, to powinniśmy postawić na cebulę. Bywa częstym składnikiem także szaszłyków z kawałkami mięsa.
Szaszłyki z papryki wcale nie muszą być nudne. Mieszając kilka kolorów tego popularnego warzywa razem z innymi dodatkami, otrzymamy apetyczną, kolorową mozaikę. Warzywne szaszłyki wzbogacić można również za pomocą pomarańczowej marchewki, a nawet kalafiora. Z popularnych i lubianych ziemniaków w przypadku szaszłyków trzeba będzie raczej zrezygnować. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zarówno nasze polskie, klasyczne ziemniaki, jak i egzotyczne bataty grillowane w kawałkach stanowiły smaczny dodatek do innych dań. O tym, z jakich składników skomponujemy ostatecznie nasze szaszłyki warzywne na grill, decyduje głównie ich konsystencja oraz zbliżony czas opiekania przy podobnych gabarytach.
Warzywa to jednak nie wszystko
Warzywa grillowane na ruszcie, w folii albo w formie szaszłyków wymagają jeszcze nieco oleju bądź octu balsamicznego. Dzięki temu po zdjęciu z rusztu nie będą suche. Taki dodatek z pewnością podkreśli aromat i smak. Odrobina miodu nada im intrygującego posmaku. Zwykły, rzepakowy olej zastąpić możemy naturalnie oliwą z oliwek. Warzywa na szaszłyki warto odpowiednio przygotować i zanurzyć w marynacie, jeszcze zanim nadziejemy je na patyki. Szaszłyki z grilla na bazie warzyw harmonijnie łączą w sobie różne smaki, delikatne i ostre nuty. Ich zapach jest równie kuszący, jak aromat skwierczącego na ruszcie mięsa. Dzięki ograniczonej zawartości tłuszczu, w tym zwłaszcza tłuszczów zwierzęcych, stanowią wyjątkowo zdrową przekąskę. Pod warunkiem naturalnie, że przygotowywane są na grillu gazowym. Pozbawione są wówczas oparów ze stosowanego w tradycyjnych typach grillów węgla drzewnego lub brykietu. Grille gazowe stają się coraz bardziej popularne wśród wszystkich, którzy obok niewątpliwej przyjemności płynącej z samego grillowania cenią sobie także odżywcze oraz prozdrowotne wartości potraw. Warzywa są podstawą właściwie każdej, zdrowej diety. Z tą ostatnią grillowanie wciąż rzadko bywa kojarzone. Zdrowe grillowanie nie jest jednak oksymoronem, a szaszłyków warzywnych na grill nie może zabraknąć u osób świadomie grillujących. Nie rezygnujmy zatem z tej popularnej aktywności, jaką jest grillowanie samo w sobie. Stawiajmy jednak przy tym na nowoczesne, zdrowe rozwiązania.