Przejdź do głównej treści

Żeberka na grillu to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych propozycji, która od wielu lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników mięsnych dań przyrządzanych na ruszcie. Oczywiście w różnych sklepach sieciowych można znaleźć gotowe dania, specjalnie przygotowane z myślą o sezonie grillowym. Niemniej samodzielnie przyrządzone żeberka na grilla wyróżniają się niezwykły aromatem, a to wszystko dzięki uprzednio skomponowanej marynacie, która spełni wymagania nawet najwybredniejszych, mięsnych smakoszy. W poniższym artykule podpowiemy, jak zrobić żeberka z grilla oraz marynatę, która zadowoli każde kubki smakowe.

Żeberka z grilla – dlaczego warto je przygotować?

Z pewnością zastanawiasz się, dlaczego warto zakupić żeberka na grilla? Przecież ich przygotowanie wiąże się z wielogodzinnym marynowaniem. Nic bardziej mylnego! Otóż żeberka są źródłem dobrego mięsa i stanowią zdecydowanie ciekawszą propozycję niż ogólnodostępne kiełbaski bądź parówki. Oprócz tego dzięki samodzielnie przygotowanej marynacie mogą one okazać się prawdziwym hitem. Znikną z talerza, zanim się odwrócisz. Co jednak najważniejsze, żeberka doskonale sprawdzą się zarówno na tradycyjnym grillu opalanym węglem drzewnym, a także grillu elektrycznym, jak i gazowym. Niezwykle atrakcyjny, a zarazem przystępny cenowo asortyment można znaleźć m.in. w sklepie internetowym Koler, oferującym najwyższej klasy grille gazowe, wyróżniające się precyzyjnym wykonaniem oraz niepodważalną funkcjonalnością.

Smakowity przepis na żeberka z grilla

Przygotowanie żeberek z grilla gazowego wcale nie musi być trudne. Jak wspomnieliśmy wcześniej, stanowią one doskonałą alternatywę dla tradycyjnych potraw i z pewnością skradną serce każdego zaproszonego gościa. Wystarczy, że przed ich bezpośrednim przygotowaniem  przygotujesz niżej wymienione składniki, takie jak:

  • żeberka wieprzowe (ilość zależna od indywidualnych preferencji oraz ilości gości),
  • czosnek, a dokładnie 8 ząbków,
  • 3 łyżki stołowe musztardy,
  • 4 łyżki stołowe miodu,
  • 4 łyżki stołowe octu winnego,
  • oliwa z oliwek,
  • sos sojowy,
  • sól oraz pieprz,
  • majeranek oraz tymianek,
  • słodka mielona papryka.

Gotowane żeberka z grilla – krok po kroku

  1. Żeberka należy dokładnie umyć oraz pokroić wzdłuż kości. Następnie przez około 20-25 minut gotować w osolonym wrzątku.
  2. Po ugotowaniu żeberka należy odcedzić, a następnie osuszyć.
  3. Po osuszeniu mięsa należy przygotować aromatyczną marynatę, mieszając pół szklanki oliwy z wodą, o dokładnie takiej samej ilości. Do roztworu należy dodać starty czosnek, ocet, a także przyprawy.
  4. Po przygotowaniu marynaty należy zalać nią wcześniej osuszone żeberka, a następnie odstawić na min. 2 godziny w chłodne miejsce.
  5. Następnie należy przygotować glazurę, wykorzystując do tego 3 łyżki oliwy, miód, musztardę oraz sos sojowy. Wszystkie wymienione składniki należy wymieszać. Można dodać do nich trochę ciepłej wody dla łatwiejszego mieszania.
  6. Zamarynowane już żeberka należy ułożyć na rozgrzanym grillu, najlepiej gazowym od renomowanego producenta Koler, i obracać. Następnie, gdy zmiękną, wystarczy pokryć je glazurą i grillować przez kolejne 5 minut.

Zaproponowany powyżej przepis jest przewidziany na 1 kg żeberek wieprzowych. Recepturę można ewentualnie modyfikować według własnego uznania. Niemniej z pewnością będzie cieszyć się ogromną popularnością w sezonie grillowym. Aby jednak przepis był w pełni wykorzystany, warto zaopatrzyć się w najwyższej jakości grill gazowy, który zagwarantuje nie tylko wygodę użytkowania, ale także idealnie przypieczone i niezwykle soczyste potrawy. Serdecznie zachęcamy więc do zapoznania się z asortymentem dostępnym na koler.pl.

Żeberka na grillu a aromatyczna marynata

Wcześniej podaliśmy niezwykle prosty przepis na żeberka z grilla włącznie z recepturą na aromatyczną marynatę oraz glazurę. Oczywiście w Internecie można znaleźć naprawdę wiele pomysłów na przygotowanie marynaty przy wykorzystaniu wyłącznie musztardy, miodu bądź niezwykle intensywnych ziół. Warto jednak mieć na uwadze, że dobór marynaty jest przede wszystkim uwarunkowany indywidualnymi preferencjami, dlatego przygotowując się na spotkanie przy grillu w gronie znajomych, warto dowiedzieć się, co preferują. Wówczas mamy większą szansę, że zarówno żeberka, jak i marynata trafią w gusta zgromadzonych i w mgnieniu oka danie zniknie z talerzy.

Ile piec żeberka z grilla?

Niemal każdy, dostępny w Internecie przepis zniechęca do przygotowania żeberek z grilla ze względu na dość długi czas pieczenia w porównaniu do np. ryby czy kurczaka. Z myślą o wszystkich, którzy cenią swój czas, w tymże artykule podaliśmy niezwykle prosty przepis na żeberka z grilla gotowane w aromatycznej marynacie. Podpowiemy także, ile powinno się piec przygotowane mięso, co z pewnością zachęci sceptyków! Otóż proponowany przez nas przepis zakłada, że żeberka przy wykorzystaniu grilla gazowego Koler, zarówno Relish V1, jak i Relish V2, pieką się od 30 do 40 minut. Czasami nawet w tym czasie nie zdążysz rozgrzać grilla opalanego na węgiel drzewny! Przekonany?