Przejdź do głównej treści

Pulled pork z grilla

W Polsce sezon grillowy rozpoczyna się przeważnie w tzw. majówkę. To właśnie wtedy lodówki miłośników dań prosto z rusztu pękają w szwach, a to wszystko za sprawą różnego rodzaju mięs – od karkówki, przez kaszankę, kiełbasę, po szaszłyki z wołowiny, wieprzowiny, piersi z kurczaka albo indyka. A gdyby tak urozmaicić dotychczasowe menu i wprowadzić do niego nieco świeżości? Jeśli uwielbiasz eksperymentować, a poznawanie nowych przepisów kulinarnych nie jest Ci obce, to z pewnością poniższy artykuł całkowicie odmieni Twoją kulturę grillowania. Podpowiemy, jak prosto i szybko przygotować uwielbiany przez Amerykanów pulled pork z grilla, a także, z czym szarpana wieprzowina najlepiej się komponuje.

Szarpana wieprzowina – atrybut barbecue rodem z Ameryki

Rwana bądź szarpana wieprzowina nie bez przyczyny uchodzi za atrybut amerykańskiego barbecue i jest coraz częściej wprowadzana do menu polskich burgerowni czy food trucków. Tradycyjnie powoli pieczona na grillu, dochodząc pod przykryciem od 12, do 25 godzin, jest przygotowywana w Stanach Zjednoczonych na wiele sposobów – na grillu, w piekarniku elektrycznym lub w wędzarce, w zależności, w jakim stanie kraju się znajdujemy. Co więcej, bardzo często można się również spotkać z pulled pork, odgrywającym pierwszoplanową rolę w kanapkach czy burgerach. Czym jednak jest szarpana wieprzowina z grilla, którą pokochały osoby zza wielkiego oceanu? To nic innego, jak łopatka wieprzowa lub karkówka pieczona przez długi czas w niskiej temperaturze bądź również wolno gotowana w wolnowarze, która staje się tak miękka, że pod delikatnym naciskiem palca rozpada się na mniejsze kawałki.

Jak przygotować pulled pork z grilla?

Jak wspomnieliśmy, Amerykanie przygotowują szarpaną wieprzowinę na wiele sposobów, dlatego w Internecie niezwykle trudno znaleźć szybki i prosty przepis, który sprostałby naszym oczekiwaniom. Niemniej podjęliśmy się tego wyzwania – poniżej przedstawiamy przepis, który pozwoli Ci na przyrządzenie kultowej szarpanej wieprzowiny z grilla rodem z amerykańskiej restauracji, na której widok ślinka sama cieknie.

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 400 ml ciemnego piwa
  • 3 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki pieprzu ziarnistego
  • 3 łyżki stołowe papryki (wg. uznania wędzona, mielona ostra oraz słodka)
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki cebuli granulowanej

Jeśli zależy Ci na nieco słodszym smaku mięsa, zamiast dwóch łyżeczek czosnku oraz cebuli granulowanej, możesz pokusić się o szczyptę cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Przed przyprawieniem mięsa należy dokładnie je oczyścić z błon i posolić, a następnie włożyć na noc do lodówki.
  2. W dzień grilla należy rozpalić urządzenie i rozgrzać je do temperatury bliskiej 120 stopni Celsjusza.
  3. Przed umieszczeniem na ruszcie, łopatkę wieprzową należy natrzeć oliwą oraz wcześniej przygotowaną mieszanką aromatycznych przypraw. Przez następne 2 godziny warto co jakiś czas sprawdzać proces wędzenia.
  4. Gdy łopatka stanie się miękka i soczysta można zaczynać ucztę!

Z czym podać klasyk amerykańskiego barbecue?

Pulled pork z grilla można podać na równie wiele sposobów, jak go przygotować. Danie możesz serwować zarówno sauté, jak i w towarzystwie chrupiącego chleba bądź mięciutkiej bułki. Nie da się ukryć, że nieustannie rosnącą popularnością cieszą się burgery z szarpaną wieprzowiną z grilla. Oczywiście, nie ma w tym absolutnie nic dziwnego, gdyż połączenie świeżego pieczywa z idealnie upieczonym na ruszcie mięsem, surówką oraz sosem BBQ i/lub majonezem to prawdziwa bomba smakowa, która rozbudzi kubeczki smakowe Twoich gości. Co więcej, jeśli nie boisz się kulinarnych wyzwań, bułki do burgerów możesz upiec samodzielnie w niecałe 2 godziny. Jak? Z pomocą poniższego przepisu!

Składniki:

  • 100 g masła
  • 250 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 2 jajka
  • czarnuszka bądź sezam (wg. uznania)

Sposób przygotowania:

  1. 10 g mąki, 50 g mleka, masło, drożdże i cukier należy wymieszać wolnym tempem, do momentu aż otrzymasz jednolitą masę. Masło oraz mleko należy podgrzać w rondlu. Masło musi się delikatnie rozpuścić.
  2. Wszystkie składniki oprócz jednego jajka oraz czarnuszki/sezamu mieszamy przez około 3 minuty. Jeśli ciasto zacznie kleić się do rąk, należy uformować kulę, a następnie przełożyć do miski i przykryć materiałem.
  3. Po upływie godziny należy podzielić uzyskaną masę na 10 równych części, a następnie rozpocząć formowanie 10 bułek.
  4. Bułki należy ułożyć na blasze, opatrzonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp od 2, do 5 cm, w zależności czy chcemy, aby pieczywo delikatnie się połączyło podczas pieczenia bądź nie.
  5. Uformowaną masę na blasze należy przykryć materiałem i odstawić na kolejne 30- 35 minut. W tym czasie należy również rozgrzać piekarnik do 180 stopni na górę oraz dół, roztrzepać jajko, aby następnie je posmarować i posypać czarnuszką i/lub sezamem.
  6. Bułki należy wstawić do piekarnika na następne 30 minut.

Przygotowanie szarpanej wieprzowiny a wymagania techniczne

Przygotowanie szarpanej wieprzowiny z grilla wymaga nie tylko cierpliwości, ale także odpowiedniej oprawy technicznej. Urządzenie powinno być zarówno precyzyjne, jak i wyposażone w możliwość kontrolowania temperatury na ruszcie oraz odpowiednią izolację, jak Relish v3. Wykonany ze stali nierdzewnej pozwala na dwa sposoby grillowania, umożliwia regulację mocy, dzięki czemu znacznie łatwiej utrzymać konkretną temperaturę pod przykryciem niezależnie od panujących warunków atmosferycznych, aby przygotowywane potrawy nie uległy przypaleniu i – co więcej – wyróżniały się niepowtarzalnym smakiem.

Leave a Reply