Skip to main content
0

Podany w całości kurczak z rożna to niezwykle smaczne oraz efektowne danie, które z powodzeniem zaserwować można zarówno jako codzienny obiad, jak i w czasie grillowania w gronie rodziny i przyjaciół. Wbrew pozorom, przyrządzenie tej potrawy nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Pamiętać tutaj należy jedynie o tym, aby mięso zamarynować dzień wcześniej. Dzięki marynacie kurczak z rożna na grillu będzie niezwykle delikatny i soczysty. Jego optymalna waga to około 2 kilogramy.

Kurczak z rożna – przepis

Jeden z przykładowych przepisów na kurczaka z rożna i niezbędne do przygotowania składniki to:

  • 2 kg kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 cytryny,
  • 2 pomarańcze,
  • 0,5 szklanki oliwy,
  • 1 główka czosnku,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżki masła.

Jak krok po kroku przygotować kurczaka z rożna na grillu? Pierwszy etap stanowi umycie mięsa i osuszenie go przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie nacieramy kurczaka solą oraz pieprzem – tak z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Aby był on bardziej stabilny, można związać go przy pomocy sznurka. Kolejny etap to przyrządzenie marynaty. W tym celu, do oliwy dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ocet jabłkowy oraz paprykę. Dokładnie mieszamy składniki ze sobą. Myjemy cytrynę i pomarańczę, a następnie sparzamy je wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę, wyciskamy sok i dodajemy do marynaty. Obrywamy listki z gałązki rozmarynu, drobno siekamy i wsypujemy do reszty składników. Masło łączymy z 3 łyżkami marynaty. Delikatnie odchylamy skórę od mięsa na piersi kurczaka. Wkładamy pod spód masło, uważając, aby jej nie uszkodzić. To sprawdzony sposób na uzyskanie idealnie soczystego mięsa. Smarujemy kurczaka z marynatą, wlewając sporą jej ilość do środka, obkładamy pokrojoną cytryną i pomarańczą, a następnie wkładamy na noc do lodówki. Kurczaka marynować można zarówno w szklanym naczyniu, jak i woreczku strunowym. Godne polecenia jest drugie z rozwiązań. W ten sposób można bowiem w pełni swobodnie obracać mięso, pokrywając marynatą nawet najgłębsze zakamarki. Następnego dnia wyciągamy kurczaka z lodówki nieco wcześniej, tak aby nabrał on temperatury pokojowej. Nabijamy go na pręt, wbijamy w otwór znajdujący się przy szyi i przekładamy wzdłuż kręgosłupa. Krzyżujemy nogi i zabezpieczamy je przy pomocy specjalnych szpikulców. Resztę marynaty przelewamy do brytfanny, umieszczamy w niej przekrojoną na pół główkę czosnku, gałązki rozmarynu, cytrynę oraz pomarańczę. Dolewamy 1 szklankę wody lub białego wina. Wyciągamy ruszt z grilla, umieszczamy brytfannę na aromatyzerach i uruchamiamy boczne palniki. Nagrzewamy grilla przez około 10 minut. Pokrętła powinny być ustawione wówczas na średnią moc. W momencie, w którym grill uzyska temperaturę 200 stopni Celsjusza, wyłączamy je i montujemy na grillu rożen z kurczakiem, upewniając się, że jest on odpowiednio wyważony. Uruchamiamy silnik oraz tylny palnik rożna. Grillujemy przez 30 minut z palnikiem ustawionym na maksymalną moc. Następnie przekręcamy go o ¼ w taki sposób, by pokrętło znajdowało się w pozycji między mocną oraz średnią mocą. Czas grillowania kurczaka z rożna na grillu gazowym wynosi średnio około 30 minut na każde 0,5 kilograma mięsa.

Kurczak z rożna na grillu – garść przydatnych wskazówek

Co jeszcze warto wiedzieć na temat przyrządzania kurczaka z rożna? Chcąc uzyskać przypieczoną skórkę, na ostatnie 15 minut należy podkręcić moc palnika na maksymalną moc. Jak upewnić się, że danie jest już gotowe? W tym celu warto posłużyć się narzędziami do grillowania, jakimi są specjalne termometry. Kurczaka uznaje się za upieczonego, gdy temperatura wnętrza mięsa wynosić będzie 77 stopni Celsjusza. Do ściągnięcia mięsa z rożna najlepiej posłużyć się specjalną silikonową rękawicą, która skutecznie ochroni dłonie przed poparzeniem. Gotowego kurczaka najlepiej ułożyć na desce, na przykład bambusowej, z głębokimi rynienkami, w której zgromadzi się wyciekający z mięsa tłuszcz oraz soki. Przed zaserwowaniem kurczaka, najlepiej dać mu odpocząć przez około 10 – 15 minut.

You were not leaving your cart just like that, right?

Nie porzucasz pomysłu na grilla tak po prostu, prawda?

Jeśli podasz nam tutaj swoje dane to zapamiętamy za Ciebie zawartość Twojego koszyka. A kto wie, możę wyślemy Ci tez jakiś dodatkowy kod rabatowy?