Dzięki profesjonalnym urządzeniom gazowym sezon grillowania może trwać cały rok. Łatwość w rozpaleniu sprzętu jest ogromnym atutem, a zaoszczędzony czas można poświęcić na idealne przyrządzenie żywności, którą zamierzamy grillować. Tutaj mamy na myśli marynatę, która powinna być przygotowana najlepiej dzień wcześniej, by mięso mogło wchłonąć wszelki smak przypraw i wyjątkowe aromaty. Również w przypadku ryb, kiedy decydujemy się na ich wędzenie, potrzebna jest solanka, w której ryby moczone będą przez kilka lub nawet kilkanaście godzin. I choć marynatę przygotowuje się względem własnych preferencji i ulubionych smaków, prezentujemy sprawdzone przepisy, które zachwycą smakiem Ciebie i Twoich najbliższych.
Marynata do kurczaka z grilla
Zobacz nasze profesjnalne grille gazowe
Drób jest delikatnym mięsem, które należy odpowiednio doprawić. Jeśli dzień wcześniej pozostawimy mięso do przesiąknięcia aromatem, możemy liczyć na soczystego i doskonałego w smaku kurczaka. Podajemy prostą i uniwersalną marynatę, która posmakuje każdemu miłośnikowi grillowania.
Miodowa marynata do kurczaka
Do przygotowania miodowej marynata potrzebne będą poniższe składniki, a następnie ich wymieszanie.
- 2 łyżki pikantnej musztardy lub musztardy francuskiej, 1 łyżka ketchupu.
- 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego.
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie, można dodać przyprawę do kurczaka.
- Oliwa z oliwek, która łączy wszystkie składniki (miara oliwy dostosowana do ilości mięsa, jaką przygotowujemy).
Marynata do karkówki z grilla
Karkówka jest jednym z ulubionych mięs z grilla. Jednak, aby zachwyciła smakiem, konieczna jest doprawiona marynata, którą nasiąknie mięso. Będzie ona zdecydowanie ostrzejsza i bardziej wyrazista niż w przypadku marynaty do drobiu. Potrzebne będą:
- 1 lub 2 łyżki musztardy saperskiej (miara zależna od ilości mięsa, podobnie w przypadku innych składników).
- 1 łyżka pikantnego ketchupu.
- 3 ząbki czosnku, który przeciskamy wcześniej przez praskę.
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, tymianek, oregano.
Następnie należy wymieszać wszystkie składniki i wsadzić mięso do marynaty dzień wcześniej niżeli planujemy zorganizować grilla.
Marynata do mięs na grilla – podsumowanie
Przygotowanie marynaty zależne jest oczywiście od indywidualnych preferencji, a powyższe przepisy są wyłącznie sugestiami. Należy pamiętać o dopasowaniu odpowiednich proporcji do ilości mięsa, jaką przygotowujemy. Powyższa miara przypisywana jest do przygotowania marynaty na 0,5 kg mięsa.