Przejdź do głównej treści

Przepis na grillowany stek z tuńczyka

Na grillu w Twoim ogrodzie z pewnością wielokrotnie gościł stek z mięsa wołowego – dobrze przyrządzony zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jeśli jednak tym razem szukasz pomysłu na coś nowego, nietuzinkowego, przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na grillowany stek z tuńczyka, którym urozmaicisz swoje przyjęcia w ogrodzie lub na tarasie. Przed przygotowaniem tego dania warto dokładnie zapoznać się z naszym poradnikiem, który pomoże Ci w wybraniu odpowiednich składników.

Jak wybrać tuńczyka?

Tuńczyk to ryba bardzo prosta w przygotowaniu, której walory smakowe doskonale podkreśla grillowanie na ruszcie. Niemniej jednak, aby przygotowane przez Ciebie danie było smaczne, należy wybrać tuńczyka ze sprawdzonego miejsca, dzięki czemu będzie on świeży i zdrowy. Jak zatem wybrać tuńczyka? Przede wszystkim zwróć uwagę na jego zapach – tuńczyk pachnie dość intensywnie, lekko ostro i czuć woń morza, jednak nie jest to nieprzyjemny zapach. Jeśli ryba pachnie nieciekawie, oznacza to, że nie jest zbyt świeża. Ważny jest także jej kolor – tuńczyk może być zarówno intensywnie czerwony, jak i lekko różowy, co zależy od zawartości tłuszczu i gatunku ryby. Jeśli jednak tuńczyk ma na sobie ciemne lub zielonkawe plany, oznacza to, że nie nadaje się już do spożycia. Tuńczyka najlepiej kupić także dzień przed grillem – po kilku dniach od zakupu może stracić swoją świeżość i nie być już tak smaczny.

Stek z tuńczyka z grilla

Grillowany stek z tuńczyka, podobnie jak ten z mięsa wołowego, nie wymaga zbyt wielu przypraw, ponieważ sam w sobie ma ciekawy, nietuzinkowy smak. Warto jednak pamiętać, że tuńczyk to chuda ryba, dlatego łatwo można ją przesuszyć. W poniższym przepisie na stek z tuńczyka z grilla wyjaśnimy, w jaki sposób poprawnie go przygotować, aby był on smaczny i aromatyczny.

Do przygotowania grillowanego steku z tuńczyka będziesz potrzebować:

  • tuńczyka
  • oliwy
  • soku z cytryny
  • przypraw: pieprzu czarnego, pieprzu cayenne, soli oraz imbiru

Sposób przygotowania:

Stek z tuńczyka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie polej go sokiem z cytryny, dodaj pieprzu, soli i odrobiny pieprzu cayenne oraz imbiru. Całość polej niedużą ilością oliwy i dokładnie natrzyj rybę, aby uniknąć jej przesuszenia. Tuńczyka włóż na minimum 30 min do lodówki, w celu jego zamarynowania. Następnym krokiem jest grillowanie steku z tuńczyka – rozgrzej grilla do 200°C (temperaturę sprawdzisz za pomocą specjalnego termometru). Ruszt grilla posmaruj olejem, a następnie połóż na nim steki z tuńczyka, smażąc 2-3 minuty z każdej strony. Aby uzyskać typowy dla grillowanego steku, diamentowy wzór, co jakiś czas obracaj rybę na ruszcie. Stek z tuńczyka z grilla, podobnie jak ten z mięsa wołowego, może być delikatnie surowy w środku lub dobrze wysmażony – wszystko zależy od preferencji Twoich gości.

Kanapki z grillowanym stekiem z tuńczyka

Ciekawą alternatywą steku z tuńczyka podawanego solo są kanapki z tą rybą. Takie danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Do przygotowania kanapek ze stekiem z tuńczyka z grilla będziesz potrzebować:

  • chleba pełnoziarnistego pokrojonego w grube kromki
  • grillowanego steku z tuńczyka
  • cebuli
  • sałaty
  • pomidorów
  • sosu śmietanowego: masła, mąki, bulionu warzywnego, soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Stek z tuńczyka grilluj w taki sam sposób, jak w poprzednim przepisie. Na ruszcie grilla połóż także kromki chleba, aby się lekko zarumieniły. Cebulkę pokrój w piórka i podsmaż na patelni. Następnie przejdź do przygotowania sosu śmietanowego: rozpuść 4 łyżki masła, dodaj 40 g mąki, szklankę bulionu warzywnego i szklankę śmietany – całość gotuj na małym ogniu do momentu uzyskania gęstego, jednolitego sosu, przyprawiając go solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem posmaruj kromki chleba, połóż na nich sałatę, pomidory, podsmażoną cebulkę i grillowany stek z tuńczyka. Kanapkę możesz zabezpieczyć wykałaczką.

Dodatki do grillowanego steku z tuńczyka

Stek z tuńczyka z grilla podany nawet bez dodatków zachwyci wszystkich Twoich gości. Niemniej jednak warto przygotować lekkie, dobrze komponujące się z tuńczykiem dodatki, które razem stworzą smaczną, spójną całość.

Pierwszą naszą propozycją jest sałatka z serem feta i oliwkami, do której wykonania będziesz potrzebować: sałaty, sera feta, oliwek, oliwy, musztardy i czosnku. Poszarpaną sałatę, oliwki i fetę pokrojoną w kostkę mieszamy w misce. Sos przygotowujemy z oliwy, przeciśniętego pzez praskę czosnku, musztardy i odrobiny wody, którym polewamy całość dla nadania wyrazistego smaku.

Jeśli Twój grill odbywa się w formie obiadowej, warto dodać do steku z tuńczyka z grilla kilka dodatków, aby stworzyć sycące, pełnowartościowe danie. Z tuńczykiem doskonale będą się komponować grillowane warzywa, takie jak batat, cukinia lub bakłażan. Możesz je także przygotować w formie szaszłyków, które są łatwiejsze do pieczenia na ruszcie. Stek z tuńczyka na grill świetnie łączy się także z ziemniakami w mundurkach, które zachwycają swoją prostotą.

Ostatnią naszą propozycją podania steku z tuńczyka z grilla są szparagi w sosie holenderskim, do których wykonania będziesz potrzebować:

  • pęczka szparagów
  • 3 żółtka
  • 100 g klarowanego masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Szparagi dokładnie umyj i ugotuj. Sos holenderski zacznij od roztopienia masła. W małym garnku podgrzej wino, a następnie przelej je do miski i dodaj żółtka, a miskę postaw na garnku z gotującą się wodą. Żółtka z winem ubijaj na parze, aż zamienią się w puszystą pianę. Miskę zdejmij z garnka i wolnym strumieniem dodaj masło, cały czas ubijając. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj soku z cytryny. Tak przygotowany sos holenderski podaj ze szparagami i grillowanym stekiem z tuńczyka.