Koszyk

Podany w całości kurczak z rożna to niezwykle smaczne oraz efektowne danie, które z powodzeniem zaserwować można zarówno jako codzienny obiad, jak i w czasie grillowania w gronie rodziny i przyjaciół. Wbrew pozorom, przyrządzenie tej potrawy nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Pamiętać tutaj należy jedynie o tym, aby mięso zamarynować dzień wcześniej. Dzięki marynacie kurczak z rożna na grillu będzie niezwykle delikatny i soczysty. Jego optymalna waga to około 2 kilogramy.

Kurczak z rożna – przepis

Jeden z przykładowych przepisów na kurczaka z rożna i niezbędne do przygotowania składniki to:

  • 2 kg kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 cytryny,
  • 2 pomarańcze,
  • 0,5 szklanki oliwy,
  • 1 główka czosnku,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżki masła.

Jak krok po kroku przygotować kurczaka z rożna na grillu? Pierwszy etap stanowi umycie mięsa i osuszenie go przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie nacieramy kurczaka solą oraz pieprzem – tak z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Aby był on bardziej stabilny, można związać go przy pomocy sznurka. Kolejny etap to przyrządzenie marynaty. W tym celu, do oliwy dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ocet jabłkowy oraz paprykę. Dokładnie mieszamy składniki ze sobą. Myjemy cytrynę i pomarańczę, a następnie sparzamy je wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę, wyciskamy sok i dodajemy do marynaty. Obrywamy listki z gałązki rozmarynu, drobno siekamy i wsypujemy do reszty składników. Masło łączymy z 3 łyżkami marynaty. Delikatnie odchylamy skórę od mięsa na piersi kurczaka. Wkładamy pod spód masło, uważając, aby jej nie uszkodzić. To sprawdzony sposób na uzyskanie idealnie soczystego mięsa. Smarujemy kurczaka z marynatą, wlewając sporą jej ilość do środka, obkładamy pokrojoną cytryną i pomarańczą, a następnie wkładamy na noc do lodówki. Kurczaka marynować można zarówno w szklanym naczyniu, jak i woreczku strunowym. Godne polecenia jest drugie z rozwiązań. W ten sposób można bowiem w pełni swobodnie obracać mięso, pokrywając marynatą nawet najgłębsze zakamarki. Następnego dnia wyciągamy kurczaka z lodówki nieco wcześniej, tak aby nabrał on temperatury pokojowej. Nabijamy go na pręt, wbijamy w otwór znajdujący się przy szyi i przekładamy wzdłuż kręgosłupa. Krzyżujemy nogi i zabezpieczamy je przy pomocy specjalnych szpikulców. Resztę marynaty przelewamy do brytfanny, umieszczamy w niej przekrojoną na pół główkę czosnku, gałązki rozmarynu, cytrynę oraz pomarańczę. Dolewamy 1 szklankę wody lub białego wina. Wyciągamy ruszt z grilla, umieszczamy brytfannę na aromatyzerach i uruchamiamy boczne palniki. Nagrzewamy grilla przez około 10 minut. Pokrętła powinny być ustawione wówczas na średnią moc. W momencie, w którym grill uzyska temperaturę 200 stopni Celsjusza, wyłączamy je i montujemy na grillu rożen z kurczakiem, upewniając się, że jest on odpowiednio wyważony. Uruchamiamy silnik oraz tylny palnik rożna. Grillujemy przez 30 minut z palnikiem ustawionym na maksymalną moc. Następnie przekręcamy go o ¼ w taki sposób, by pokrętło znajdowało się w pozycji między mocną oraz średnią mocą. Czas grillowania kurczaka z rożna na grillu gazowym wynosi średnio około 30 minut na każde 0,5 kilograma mięsa.

Kurczak z rożna na grillu – garść przydatnych wskazówek

Co jeszcze warto wiedzieć na temat przyrządzania kurczaka z rożna? Chcąc uzyskać przypieczoną skórkę, na ostatnie 15 minut należy podkręcić moc palnika na maksymalną moc. Jak upewnić się, że danie jest już gotowe? W tym celu warto posłużyć się narzędziami do grillowania, jakimi są specjalne termometry. Kurczaka uznaje się za upieczonego, gdy temperatura wnętrza mięsa wynosić będzie 77 stopni Celsjusza. Do ściągnięcia mięsa z rożna najlepiej posłużyć się specjalną silikonową rękawicą, która skutecznie ochroni dłonie przed poparzeniem. Gotowego kurczaka najlepiej ułożyć na desce, na przykład bambusowej, z głębokimi rynienkami, w której zgromadzi się wyciekający z mięsa tłuszcz oraz soki. Przed zaserwowaniem kurczaka, najlepiej dać mu odpocząć przez około 10 – 15 minut.